Cоціально-гігієнічні детермінанти здоров’я громадян України
Детермінанти здоров’я – це комплекс індивідуальних, соціальних, економічних та екологічних факторів, що визначають стан і рівень здоров’я окремих людей, груп населення та нації загалом. Громадське здоров’я є головним ресурсом та одним із джерел соціальної та економічної стабільності держави. Високі показники здоров’я населення свідчать про досягнення роботи системи охорони здоров’я, а також про ефективність політики усіх сфер державного управління.
В Україні, як і в інших країнах, неінфекційні захворювання (НІЗ) залишаються основною причиною захворюваності, втрати працездатності та передчасної смертності. Це такі захворювання, як серцево-судинні, цукровий діабет, хвороби органів дихання, порушення психічного здоров’я та неврологічні розлади. –Найефективнішим способом зменшити тягар НІЗ є запобігання їх розвитку шляхом вирішення поведінкових факторів ризику, які є причиною НІЗ на рівні загального населення та кожної окремої людини: куріння, вживання алкоголю, надмірне споживання солі, недостатня фізична активність, надмірна вага та ожиріння, а також нездорове харчування.
Важливим аспектом громадського здоров’я населення є спосіб життя батьків, це детермінанта здоров’я дітей. Відношення батьків до стану здоров’я, їх спосіб життя (позитивний або негативний) частіше зазначає подальшу поведінку та здоров’я інших членів сім’ї. Розглядаючи здоров’я підростаючого покоління як стратегічне направлення, Всесвітня організація охорони здоров’я висунула ряд завдань, у тому числі з яких присутнє ведення здорового способу життя – збалансоване раціональне харчування, фізична активність, гігієна порожнини рота, попередження небезпечних форм поведінки (зловживання тютюном, алкоголем та іншими психоактивними речовинами). Це первинна профілактика за зменшення факторів ризику для дітей та підлітків, що здійснює соціальне оточення.
Харчування гамбургерами, фастфудами, зловживання рафінованими продуктами не забезпечує організм людини необхідними для нормальної фізіологічної життєдіяльності поживними речовинами, не здійснюється відновлення затраченої енергії та працездатності. При складанні особистого та сімейного раціону слід дотримуватись основних принципів правильного харчування:
– збалансованість раціону. Продукти потрібно підбирати таким чином, щоб у організм потрапляли всі поживні речовини в правильному співвідношенні, необхідні для нормального функціонування всіх органів та систем людини, а саме жири, білки, вуглеводи, вітаміни, макро- та мікро- елементи, не перевищувати добову норму солі – 5-6 г, що вміщується у 1 чайну ложку.
– достатня кількість рідини. Щоденно потрібно випивати мінімум 1.5-2 л чистої негазованої питної води, а чай, кофе, сік та інші напої пити без штучно доданих хімічних компонентів.
– обмеження калорійності. Необхідно вживати ту кількість калорій, яка необхідна для задоволення потреб людини с урахуванням віку, статі, сфери зайнять та образу життя.
– правильний вибір кулінарної обробки продуктів, надаючи перевагу варінню, тушкуванню, запіканню, приготування на пару, зменшуючи кількість смажених та копчених страв.
– суворе дотримання правил гігієни. Завжди мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі, не допускати контакту між сирими та готовими продуктами.
Рухова активність у вигляді самостійних занять фізкультурою є важливим елементом гігієнічної культури людини. Людина стає не тільки фізично більш привабливими, але і суттєво покращує його здоров’я, позитивно впливає на тривалість та якість життя, знижує ризик виникнення та розвитку захворювань судин серця та мозку, сахарного діабету, психічних порушень. Оптимальна фізична активність може бути досягнена за рахунок ходьби, бігу, занять рухливими видами спорту, танцями, а також виконанням нескладних гімнастичних вправ.
Вплив куріння на здоров’я людини завжди негативний. При споживанні тютюну кожному курцю необхідно враховувати наступні ризики:
– Негативний плив на органи дихання – провокування розвитку бронхіту, хронічної обструктивної хвороби легень (що призводить до склерозування – ущільненню паренхіми легень), раку легень.
– Погіршення функціонування органів кровообігу – прискорення пульсу (тахікардія), звуження артерій (що може призвести до розвитку гангрени), пошкодження внутрішньої оболонки артеріальних судин (провокує розвиток інсультів, інфарктів), підвищення артеріального тиску. В организмі людини виділяють так звані органи-мішені, які зазнають значних патологічних змін через постійно підвищений артеріальний тиск. Серед них основні – серце, головний мозок, нирки, судини, сітківка ока.
Також відомо, що тютюн має канцерогенну дію – підриває захист організму людини від онкології, змінює мікробіоту ротової порожнини мінімум на 5 років (порушуються протиракові механізми та провокується розвиток раку у 12 частинах тіла – легенях, ротової порожнини, порожнини носа та параназальних пазух, ротоглотки, органів травлення, нирок). Вченими Канадського Інституту дослідження раку Онтаріо в ході досліджень встановлений зв’язок між палінням та патологічними змінами ДНК, які назвали «мутаціями припинення посилення». Ці генетичні зміни змушують організм людини припинити вироблення захисних білків, які в нормі перешкоджають зріст аномальних клітин. При порушенні біорізноманіття ротової порожнини у курців знижується природна опірність слизової оболонки рота та збільшуються шанси на пошкодження і негативну дію патогенних чинників, що у свою чергу може сприяти розвитку хронічних захворювань.
Здорове харчування, регулярна фізична активність, підтримання нормальної ваги, відмова від тютюнопаління – все це дозволяє попередити виникнення та розвиток цукрового діабету, який є ведучим фактором розвитку сліпоти, ниркової недостатності, серцевих нападів, інсультів, ампутації кінцівок, що пов’язано з безповоротнім пошкодженням кровоносних судин серця, очей та нирок, а також нервової системи.
Формування здорових звичок здійснюється як у сім’ї, так і сімейними лікарями, котрі окрім лікування, націлені також на профілактику хвороб та популяризацію здорового способу життя, надихають своїх пацієнтів на зміни по відношенню до свого здоров’я, мотивують людей кидати погані звички, застосовувати основи здорового харчування, займатися фізкультурою, здійснювати контроль своїх захворювань – вимірювати артеріальний тиск, рівень цукру у крові, рівень холестерину, завчасно звертатися до свого сімейного лікаря та запобігати виникненню хронічних захворювань.