Гострі кишкові інфекції: як вберегтися?
12 серпня 2025
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Виникають внаслідок потрапляння в організм людини збудників (вірусів та бактерій), які спричиняють ураження шлунково-кишкового тракту.
Збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах, кондитерських виробах, тощо.
Причинами недуги найчастіше стають порушення правил особистої гігієни, вживання уражених харчових продуктів та забрудненої води.
Найбільш частими симптомами гострих кишкових інфекцій є:
– підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
– сухість у роті та горлі;
– переймоподібні болі в животі;
– незначне сечовипускання або його відсутність.
ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» наголошує:
гострі кишкові інфекції можуть призвести до летального наслідку, тому не ігноруйте симптоми захворювання, а негайно звертайтеся за медичною допомогою!
Вбережіть себе та своїх близьких виконуючи правила, які допоможуть мінімізувати ризики інфікування збудниками гострих кишкових інфекцій:
– дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки та продукти;
– не споживайте продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання;
– мийте фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати;
– не нехтуйте часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби.