Йододефіцит: актуальна тема для Прикарпаття
2 червня 2025
Йод – життєво важливий мікроелемент, який необхідний для роботи всіх органів і систем людини, особливо – для функціонування щитоподібної залози. Саме вона виробляє гормони тироксин (Т4) і трийодтиронін (Т3), що регулюють обмін речовин, ріст і розвиток організму, розумову діяльність і функціонування нервової системи.
Проблема йододефіциту в регіоні
Карпатський регіон, зокрема Івано-Франківська область, історично належить до територій з низьким вмістом йоду в ґрунті та воді. Це означає, що продукти місцевого виробництва (молоко, овочі, злаки), зазвичай, містять недостатню кількість цього елементу. Як наслідок – висока поширеність ендемічного зобу, порушень функцій щитоподібної залози, розладів росту та розвитку у дітей, а також зниження розумової працездатності у дорослого населення.
Основні симптоми дефіциту йоду:
– постійна втома, слабкість, дратівливість;
– збільшення щитоподібної залози;
– затримка росту й когнітивного розвитку у дітей;
– зниження інтелектуальної активності у дорослих;
– порушення обміну речовин;
– ризик переривання вагітності;
– ймовірність розвитку раку щитоподібної залози;
– погіршення пам’яті, слуху, стану шкіри, волосся, травлення;
– підвищення рівня холестерину.
Добова потреба в йоді:
– жінки – 150-300 мкг;
– чоловіки – до 300 мкг;
– діти до 6 років – 90 мкг;
– діти від 6 до 12 років – 120 мкг.
За даними ВООЗ, безпечна межа споживання — до 1000 мкг на добу.
🧂Джерела йоду в харчуванні
Найпростіший спосіб профілактики — використання йодованої солі. Крім солі, наситити раціон йодом можна, якщо додати до нього:
– морську капусту, їстівні водорості (норі, вакаме);
– рибу та морепродукти (мідії, кальмари, оселедець, тріска, лосось, скумбрія);
– яйця, молоко, сир, печінку;
– зернові продукти (вміст залежить від складу ґрунту).
Ці продукти є важливими джерелами йоду, що допомагають запобігти його дефіциту.
Симптоми йододефіциту можуть проявлятися по-різному. За наявності ознак зверніться до лікаря — він призначить відповідне обстеження. Не приймайте йодовмісні препарати без консультації з фахівцем!
Регулярне споживання продуктів, багатих на йод, — запорука здоров’я населення.