Усі новини

Ранні овочі – користь чи небезпека?

Поділитися:

Навесні з’являється багато ранніх овочів і фруктів. Мало хто може стриматись, щоб не скуштувати першу полуницю, молоду редиску та капусту, ранні огірки, помідори, зелену цибулю.
Слід пам’ятати про потенційну небезпеку, яку вони можуть в собі містити, а саме – нітрати.

Проте у невеликих кількостях природні нітрати засвоюються організмом людини і навіть корисні для наших судин, але у надмірних кількостях – небезпечні!

Нітратами називають солі азотної кислоти, які застосовується в якості добрива (калійна селітра, натрієва селітра, кальцієва селітра, аміачна селітра).

Приватний сектор та спеціалізовані господарства для якнайшвидшого росту та дозрівання овочів використовують ці мінеральні добрива. Не дотримання прийнятих норм використання та строків внесення їх в ґрунт можуть зумовити накопичення їх в ґрунті, а потім – і в овочах.

Зауважимо, що рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 2-3 рази більше нітратів ніж ґрунтові овочі і це обумовлено також здатністю рослин до накопичення нітратів при недостатньому освітленні в холодний період року.

Зверніть увагу! Шкідливі для здоров’я є не самі нітрати, а їх продукти окислення – нітрити, що утворюються, як під дією високих температур (кип’ятіння), так і безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту. Нітрити добре всмоктуються в шлунково-кишковому тракті, швидко попадають в кров і розносяться по всьому організму, саме тому при надходженні в організм людини нітратів в дозах, які перевищують допустимі, виникає клінічна картина отруєння.

Різні овочі здатні по-різному накопичувати нітрати:
• до високого (1000-7000 мг/кг) рівня накопичення нітратів належать: зелень салат, шпинат, рукола, кріп, петрушка, щавель, кінза, зелена цибуля, листова капуста, редис, буряк;
• до середнього (200-600 мг/кг): картопля, капуста, морква, огірок, перець, кабачок, гарбуз, редька, хрін;
• до низького (80-100 мг/кг): бобові, помідор, цибуля, диня, кавун.

Повністю убезпечити свій організм від вживання нітратів не можливо, бо вони є майже у всіх овочах, фруктах та зелені.
Перед тим, як споживати ранні овочі та зелень, потрібно вдатися до нехитрих порад, які допоможуть зменшити в них вміст шкідливих речовин:
• Очищення фруктів і овочів (зрізаємо шкірку, місце кріплення до стебла), а потім ретельно миємо.
• Замочувати в чистій воді у співвідношенні 1:10 не менше 1 години. Це зменшить вміст нітратів в овочах на 25-30 відсотків. Результат буде ще кращим, якщо води буде більше, час вимочування довший, а овочі нарізані перед замочуванням.
• Бланшувати і відварювати овочі у великій кількості води. Отриманий відвар для харчування не використовувати.
• Споживати одразу приготовлені салати із свіжих овочів, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів в більш небезпечні нітрити може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів при зберіганні в холодильнику.

Також рекомендуємо:
– не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках;
– купуючи овочі та фрукти, поцікавтеся у продавців наявність супровідних документів, що засвідчують їх походження, безпечність та якість;
– із обережністю застосовуйте добрива;
– контролюйте ранні овочі на вміст нітратів.

Завжди готові допомогти провести дослідження овочів, фруктів на вміст нітратів кожному, хто звернеться до Випробувальної лабораторії ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ».

Чекаємо Вас за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Шевченка, 4
Бережіть своє здоров’я і здоров’я рідних!

 

Знайти