Здорова вечеря – здоровий сон
22 жовтня 2024
Здорове харчування, як і повноцінний здоровий сон, мають велике значення для фізичного та психічного розвитку дитини.
Якісний відпочинок покращує здатність до навчання, збалансоване харчування забезпечує необхідними поживними речовинами та енергією. Доведено, що у дітей, які відчувають дефіцит сну, можуть виникати складнощі з концентрацією уваги, погіршення успіхів в навчанні, стрес. За рекомендаціями Міністерства охорони здоров’я України, однією з умов повноцінного сну є правильно приготовлена вечеря, яка повинна забезпечити дитину достатньою кількістю калорій та необхідними поживними речовинами для повноцінного відпочинку та відновлення після навчання.
З метою закріплення інформації, наданої здобувачам освіти закладів загальної середньої освіти Прикарпаття під час проведення фахівцями відділів епіднагляду(спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб, з листопада 2023 року по жовтень 2024 року інформаційно-просвітницьких заходів (лекцій/вебінарів) з питань здорового харчування, за матеріалами проєкту «5 кроків до здорового харчування» Центру громадського здоров’я України, за підтримки Бюро Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я в Україні, та з нагоди Всесвітнього дня здорового харчування 16 жовтня, Державною установою «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» ініційовано проведення серед учнів 9-11 класів закладів загальної середньої освіти області конкурсу «Здорова вечеря – здоровий сон», який триватиме місяць – з 16 жовтня по 16 листопада.
Запрошуємо до участі в зазначеному заході учнів 9-11 класів шкіл Прикарпаття та їх батьків. Переможці конкурсу «Здорова вечеря – здоровий сон» будуть відзначені подарунками, фото кращих страв на вечерю – розміщені на сторінці Facebook державної установи «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», з вказанням прізвищ та імен переможців та назви навчального закладу, в якому він(вона) навчаються.
Критерієм оцінки переможців конкурсу «Здорова вечеря – здоровий сон» буде дотримання наступних вимог:
1. Учасник(-ця) має самостійно приготувати вечерю із натуральних продуктів, з використанням сезонних овочів та фруктів, з мінімальною кількістю солі, цукру та жиру, максимально притримуючись правила «Тарілки здорового харчування», збалансованої за білками, жирами та вуглеводами.
2. При приготуванні вечері не можна використовувати магазинні соуси, продукти з трансжирами, напівфабрикати, гриби, продукти з обробленого м’яса (солене, копчене, в’ялене), продукти, до складу яких входять харчові добавки та/або барвники.
3. Страви для вечері мають бути поживними, але не важкими, мати естетично привабливий та апетитний вигляд.
Мета заходу – підвищення рівня обізнаності всіх учасників навчально-виховного процесу (учнів, вчителів, батьків) щодо важливості здорового харчування та здорового сну у формуванні культури заохочення здорового вибору та дбайливого ставлення до свого здоров’я.
Захід проводиться в рамках промоції здорового способу життя для розбудови стійкої системи громадського здоров’я регіону.